Search

Edzésre taposó- vagy SPD pedál?

Gyakori kérdés, az első kerékpáros technikai edzés előtt, hogy taposó pedállal vagy becsatolós patent pedállal jöjjön-e. Az én válaszom mindig a taposó pedál, mindjárt el is magyarázom miért. Van rá legalább 5 érvem!

Mindennek meg van a maga helye, nem vagyok a patent pedál ellen. Amíg XCO válogatott tagja voltam én is használtam.

A becsatolós pedált a köznyelv SPD-nek hívja. Ami egyébként nem a pedál típus neve, inkább a gyártója. Az SPD jelentése Shimano Pedaling Dynamics. Ebből látszik, hogy ezt a rendszert a Shimano találta ki és dobta piacra 1990-ben (azóta több gyártónak is van saját fejlesztése). A pedál neve is mutatja, hogy alapvetően a hatékonyabb tekerés volt a célja, így volt országúti és hegyikerékpáros kivitel is.

Manapság nagyon elterjed és nagyobb nemzetközi versenyeken egyéb szakágakban is használják például a downhillben is. Viszont továbbra is akad olyan formája a kerékpárnak ahol ez csak akadályozza az embert, például a freeride vagy a dirt.


Miért gyere edzésre inkább taposó pedállal, még akkor is, ha pl maratonozol vagy xco-zol?


Sokféle kiinduló tudásszinttel és végső céllal járnak hozzám gyerekek és felnőttek edzésre, első alkalommal mégis mindenkit a sima flat peál használatára kérek az alábbi indokok miatt:


1. Első mtb technikai edzés alkalmával mindenkinél felmérem hogyan áll az alapokkal. A bringázás fizikája nagyrészt a testsúly áthelyezésről szól. Kell egy jó alap testhelyzet, egy stabil támadópóz amire építve a kanyarodás, a bunnyhop, az ugratás is mind test(súly) helyzetének megváltoztatásával történik.


Ha ezek stabilak, csak akkor lehet tovább építkezni. Ugyanis becsatolt lábakkal nagyon könnyű ezeket a dolgokat elcsalni és az egész bringát pedálból mozgatni. Sokszor már az alap vagy támadópóz kormány-pedál testsúly elosztása sem jó. Így pedig a rossz dolgok rögzülnek, amik egyébként veszélyesek is. Ha valami megy flat pedállal, azt később bármikor lehet integrálni SPD-re, ha valaki ragaszkodik hozzá mert pl. versenyzik.


2. A hibák hamar kiderülnek, ha valaki taposó pedált használ. Például, ha folyton leesik valkinek a lába a pedálról, akkor valószínű egész az alaptartásig és a kormány-pedál testsúly elosztásig vissza kell menni.


3. Flat pedál segítségével te is jobban megérted mit, mikor és miért kell csinálnod. A tudatosság pedig hozzásegít, hogy ne csak utas legyél a bringán és túlélésre játsz.


4. Amikor nincs valakinek odakötve a lába a pedálhoz sokkal nagyobb biztonság érzete van, ugyanis könnyebb bárhol elindulni valamint tudod, hogy csak le kell lépned, ha valami baj van. Ez pedig sokat jelent az új dolgok tanulása során.


5. Mint fentebb írtam, ha bármi van taposó pedállal csak leteszed a lábad és kész, így egy csomó felesleges esés is elkerülhető. Elég csak olyan alap gyakorlatokra gondolni, mikor valaki egyhelyben állast, vékony lécen átgurulást vagy akár wheelie-t próbálgat. Mtb kerékpáros technikai edzés jelentkezés ITT223 views0 comments